Sivut

tiistai 31. joulukuuta 2013

Suutari

Suutari Manne, kirkonkirjoissa Magnus tai Emanuel, syntyi vuonna 1856 pitäjän toisella laidalla, Juho ja Liisa Hautasen kuopuksena, eli kymmenentenä lapsena. En valitettavasti tiedä, missä hän oli suutarin opissa, mutta 1880-luvun alussa hänestä tuli kyläsuutari.
Vuoden 1881 juhannuksena Manne avioitui Maria Antintytär Hirvasen kanssa. Maria oli kotoisin samoilta rannoilta, mihin he lopulta mökkinsä rakensivat - Marian äidin veli ja hänen perheensä  olivat lähimmät naapurit. Aluksi pari eli kuitenkin itsellisinä lähitalossa, ennen oman mökin valmistumista.

Suutari Manne, tai Manne-vaari, kuten me häntä kutsumme, ehti olla naimisissa kahdesti. Avioliitto Marian kanssa kesti vuoteen 1897 päättyen Marian kuolemaan. Nuorimmat lapset, kaksoset Miina ja Eeva olivat tuolloin noin puolitoista vuotiaita. Toisen avioliiton Manne solmi ensimmäisen vaimonsa serkun Anna Lakosen kanssa vuonna 1914. Tämäkin avioliitto päättyi vaimon kuolemaan vuonna 1933.

Kerrotaan, että Manne oli äkkipikainen ja kiivas mies, sekä vielä vanhanakin vikkelä ja voimakas. Kylän pojat olivat yllyttäneet vanhan Mannen kisaan hyppäämään veräjän yli. Manne oli hypännyt tasajalkaa ilman vauhtia, mikä oli jäänyt nuoremmilta tekemättä. Manne piti rippikoulua kylällään vuonna 1910. Siitä jäi Mannelle vihko, josta hän teki päiväkirjansa. Tästä vihosta selviää, että Mannella oli kaunis käsiala. Ja toki muutama muukin asia. Kovin montaa päiväkirjamerkintää Manne ei tehnyt. Talon rakentaminen, lasten syntymät ja Titanicin uppoaminen sekä huomattavat sääilmiöt on kirjattu.

Manne-vaari kuoli vuonna 1935.

Tässä kuvassa Manne-vaari ole ole mökissään, vaan ilmeisesti jossain kylän taloista työn touhussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti